ETTERTRAKTET MERKE: Når man selv heter Wulff er selvsagt Royal Wulff en artig kuriositet  å ha i samlingen sin.
ETTERTRAKTET MERKE: Når man selv heter Wulff er selvsagt Royal Wulff en artig kuriositet å ha i samlingen sin. FOTO: Rolf E. WulffBilde 1 av 3
SPENNENDE BOKS: En full boks med amerikanske frimerker kjøpt på auksjon i håp om et spesielt funn - og det ble det. Dermed er Royal Wulff bokstavelig talt i boks!
SPENNENDE BOKS: En full boks med amerikanske frimerker kjøpt på auksjon i håp om et spesielt funn - og det ble det. Dermed er Royal Wulff bokstavelig talt i boks! FOTO: Rolf E. WulffBilde 2 av 3
ALLSIDIG MANN: Lee Wulff (1905-1991) var kunstner, pilot, fluefisker, forfatter, filmskaper, villmarkmann og naturverner. Foto: Wikipedia
ALLSIDIG MANN: Lee Wulff (1905-1991) var kunstner, pilot, fluefisker, forfatter, filmskaper, villmarkmann og naturverner. Foto: Wikipedia FOTO: WikipediaBilde 3 av 3

Kongelig Wulff på frimerke

Som tidligere nevnt har vi nok kommet til veis ende når det gjelder frimerker knyttet til Groruddalen – hvis det da ikke skulle bli lansert nye frimerker som faller inn under den kategorien. Men vi har et par på lur – hvis vi strekker strikken for «tilknytning til Groruddalen» litt ekstra langt.

Denne gang har vi et eksempel på nettopp det. Og med fare for å bli sett på som litt vel egosentrisk, tar undertegnede like fullt sjansen og presenterer «Kong Wulff» i frimerkesammenheng! For det står da sannelig det på frimerket – «Royal Wulff»! Men det handler hverken om kongelige eller undertegnede, men kunstflua «Royal Wulff».

Det var det amerikanske postvesenet som 31. mai 1991 ga ut en frimerkeserie med motiver av kunstfluer. En av dem er «Royal Wulff» – pålydende 29 cent og som ble trykket i hele 149 millioner eksemplarer.

På markedet

«Royal Wulff» er en populær kunstflue som brukes til tørrfluefiske. Den har et tiltrekkemønster og er en etterkommer av både «Royal Coachman»-flua og hårvingefluer produsert av amerikaneren Lee Wulff. Hårvingemønstrene, som til slutt ble Wulff tørrfluestil, kom på markedet allerede på slutten av 1920-tallet. Da Wulff videreutviklet de tre originale fluene på 1930-tallet, skiftet han navn på dem fra «Ausable Grey», «Coffin May» og «Bucktail Coachman» til «Grey Wulff», «White Wulff» og «Royal Wulff». Tre nye fluer kom mot slutten av 1930-tallet og fikk navnene «Blonde Wulff», «Brown Wulff» og «Black Wulff».

Lee Wulff (1905-1991), født Henry Leon Wulff, var litt av en eventyrer. En kunstner, pilot, fluefisker, forfatter, filmskaper, villmarkmann og naturverner som ga betydelige bidrag til fritidsfiske, spesielt fluefiske og bevaring av atlantisk laks. Hans etterkommer driver fremdeles selskapet Royal Wulff Products – https://royalwulff.com/

Artig kuriositet

Det er gitt ut mange frimerker verden over gjennom årene med fisking i en eller annen form som motiv. Et tema som ikke har interesse for undertegnede, som har temaene olympiske leker/sport og tog/jernbane som sin hovedinteresse. Samt Norge, Japan og Malaysia (Malaya, Straits Settlement, North Borneo, Sabah, Sarawak) når det gjelder spesifikke land. Men selvsagt er det en artig kuriositet å ha et frimerke med sitt eget navn på i samlingen. Det er et enkelt frimerke å skaffe seg ved kjøp på internett, men så er det denne spenningen med å jakte på et helt spesielt frimerke som tiltaler enhver samler.

Full jubel

For å bygge en samling blir det ofte til at man kjøper små og store samlinger på auksjon. Håpet er å finne akkurat de merkene man mangler. Resten er ikke av interesse – og kan selges videre på auksjon igjen. For en måneds tid siden ble en samling av amerikanske frimerker kjøpt inn, til en rimelig sum, på auksjon, med visshet om at 99 prosent ikke vil være av interesse. Men om det dukker opp fem til ti merker som mangler i temasamlingene er det en suksess. Og hvis akkurat DET merket er med – full jubel! Og ja da, nederst i en boks med nesten kun uinteressante merker dukket det endelig opp – «Royal Wulff» – oppdrag utført!

Tidligere frimerker vi har omtalt med forbindelse til Groruddalen er: Anne Rogstad, Hjalmar Branting, Johan Sverdrup, Sigrid Undset, Johan Falkberget, Hans Nielsen Hauge, Normisjonen, Trygve Lie, Jernbane/NSB, Kristian Birkeland, Sam Eyde, Johan Castberg, Det Norske Hageselskap, Edvard Munch, Harald Sohlberg, Wilhelm von Hanno (både som posthornfrimerkedesigner og med eget merke), Harald Tyrdal og Steinar Hoen, Krigsskolen, Deichman, Tempo moped, Stingray Kalbakken og Grete Waitz.