HAVNER IKKE I SØPPELET: I 2023 unngikk rekordmye mat å havne i søppelet, og Meny Tveita trekkes fram som en vesentlig bidragsyter i det arbeidet. Her med Johan Ingemarsson (Foto: Erlend Skaug Ingebrigtsen).
HAVNER IKKE I SØPPELET: I 2023 unngikk rekordmye mat å havne i søppelet, og Meny Tveita trekkes fram som en vesentlig bidragsyter i det arbeidet. Her med Johan Ingemarsson (Foto: Erlend Skaug Ingebrigtsen). FOTO: Foto: Erlend Skaug Ingebrigtsen

Meny Tveita på kremliste

Oslo er byen som redder mest overskuddsmat, og i 2023 var tallet på 600.000 porsjoner mat. Meny Tveita er blant de beste i byen.

Det har aldri før blitt reddet så mye mat i Norge som i 2023. Nordmenn tok med seg over 3,3 millioner forundringsposer hjem fra matredderappen Too Good To Go i året som gikk. Meny på Tveita utmerker seg som en fremtredende aktør i Oslo, skriver Too Good To Go i en pressemelding. De var med på redde 4804 måltider, og på landsbasis er tallet for 2023 hele 3,3 millioner overskuddsmåltider.

– Vårt hovedoppdrag er å gi folk muligheten til å redde god og spiselig mat. Det er det vi legger til rette for. Vi ønsker å gjøre det enkelt for bedriftene og forbrukerne å være med på reduksjon av matsvinn. Med opp mot 11.000 forundringsposer om dagen og en 20 prosent økning i antallet fra året før, ser fremtiden litt lysere ut, sier daglig leder Johan Ingemarsson.

Over 2 millioner brukere i Norge

I 2023 rundet Too Good To Go-appen over 2 millioner brukere. Det vil si at hver andre voksne nordmann har appen. Dette har naturligvis mye å si for antallet forundringsposer reddet gjennom året.

– Vi har stadig flere samarbeidspartnere, fra Finnmark i nord til Agder i sør, og bare i 2023 fikk appen 859 nye utsalgssteder. Dette tilgjengeliggjør tilbudet for forbrukerne, som er de som faktisk redder maten, sier Ingemarsson.

Han legger til at det aldri hadde vært mulig uten alle samarbeidspartnere som befinner seg over hele landet. Det har vært noe av hemmeligheten bak veksten.

– Vi er veldig stolte av alle våre samarbeidspartnere og hva disse bidrar til. Det er disse som er nøkkelen til at forbrukerne får muligheten til å redde mat – og det er mat som er både god og billig.

Store fordeler å redde mat

Matsvinn koster samfunnet mye. I snitt kaster hver nordmann om lag 40 kilo spiselig mat i året. På verdensbasis står matsvinn for 10 prosent av klimagassutslippene.

– Hver forundringspose som blir reddet gjennom appen vår bidrar til at 2,5 kg CO2-ekvivalenter ikke blir en unødvendig del av klimagassutslippene. For 2023 tilsvarer dette over 8000 tonn CO2-ekvivalenter. Dette har naturligvis mye å si, forteller Ingemarsson, og legger til:

– Samtidig er det ikke til å stikke under stol at sparing er en viktig motivasjon for mange. 85 prosent oppgir at det å spare penger er en av årsakene til at de redder mat, og det samme regnestykket kan man gjøre for butikkene.