Yesin Azagouagh tok egentlig mesterbrev innen kuldeteknikk da han gikk ut av videregående og senere utdannelse som fagskoleingeniør i klima, energi og miljø, men interesser og nysgjerrighet førte ham til det som nylig ble etablert som et helt nytt fagbrev: ventilasjonsteknikk.
– Jeg kom over det fagfeltet etter hvert som jeg jobbet, og syntes at ventilasjon hørtes veldig spennende ut. Så har jeg egentlig studert og lært på kveldstid på egen hånd en stund. Da det etter hvert kom en beskjed om at det skulle komme et fagbrev, var det viktig for meg å ta det for å kunne ha det formelle å vise til, forklarer Azagouagh.
Etter 30 uker med kurs og en skriftlig eksamen kunne han gå opp til fagprøven. Den besto han med glans og vel så det. Han ble den første i Norge til å få karakteren «Meget godt bestått» på fagprøven.
Ettertraktet fagbrev
Ifølge 28-åringen fra Haugerud er fagbrevet noe bransjen har skreket etter lenge. Det gjelder særlig etter hvert som faget har blitt vanskeligere. Selv har han fått jobbe innen feltet gjennom jobben i GK. Det gjorde at han fikk ta fagprøven raskt.
– Teknologien har utviklet seg veldig raskt og er blitt mye mer krevende. Etter min mening burde dette fagbrevet ha kommet for lenge siden, sier Azagouagh.
Han roser fagforeningen og bransjen, som har jobbet intensivt for å få på plass en formell utdannelse innenfor ventilasjonsteknikk.
– Dette er et veldig stort fag hvor du har mulighet til å spesialisere deg i ulike elementer. Det blir aldri kjedelig, fordi det alltid er noe nytt, sier han.
Fagdirektør i GK, Mads Mysen, bekrefter at bransjen har etterspurt en mer formell utdanning innen faget.
– Fra før eksisterer fagbrev i ventilasjon- og blikkenslager og fagbrev kuldeteknikk, men fagbrevet i ventilasjonsteknikk dekker i større grad behovet bransjen har for fagpersoner som kan montere, innregulere og vedlikeholde ventilasjonsanlegg, sier Mysen.