Dugnad har en spesiell plass i norske hjerter, og det er i situasjoner som nå at dugnadsånden står ekstra sterkt. For styret i Vestliåsen boligsameie resulterte det i at seks personer hittil har meldt seg frivillig til å bidra for beboere som er redde for viruset.
Jan Palma er medlem i styret og er mannen som har tatt ansvar for organiseringen.
– Vi er opptatt av å bygge robuste fellesskap. Da regjeringen satte i gang tiltakene begynte vi med å kartlegge tre hovedgrupper blant beboerne: de som er i karantene, de i risikogrupper, og helsevesenet. Vi har oversikt over alle som bor i sameiet, så vi vet enklere hvem som er i de enkelte gruppene, forklarer Palma, og tilføyer:
– Det er mange grupper på Facebook, og det er veldig fint, men mange av de eldre som er i risikogruppen bruker ikke Facebook.
Styreleder Britt Lindhart roser Palma for initiativet og tankegangen.
– Jeg hadde selv ikke tenkt over at ikke alle ville få med seg disse gruppene på Facebook, men jo mer jeg tenkte over det jo mer ble jeg enig med Jan i at det kunne være verdt det å se hva slags respons vi fikk, sier Lindhart.
En av fordelene med å gjøre dette fra styrets hold er at beboerne kjenner styret.
– Mange har vært i styret over lengre tid, og beboerne kjenner oss, så det er litt mindre skummelt å ringe en av oss enn det er å ringe til informasjonstelefonen, fortsetter Lindhart.
Vise at vi bryr oss
Styret sendte ut informasjon om tiltaket på mandag, og både Palma og Lindhart er imponert og rørt av hvor mange som stiller opp.
– Vi får muligheten til å vise at vi bryr oss. Vi er avhengig av hverandre. Nå bygger vi tillit mellom generasjoner. De fleste frivillige er unge, og de som er i karantene og risikogruppene er eldre, så nå får vi et samarbeid på tvers av generasjoner, forklarer Palma, før Lindhart tilføyer:
– Vi har også et stort fokus på å følge instruksjonene fra helsemyndighetene for å begrense smitte, så alle som er med på dette bruker hansker i butikken, og vi setter handleposene utenfor døren og ringer på sånn at vi holder avstand fra hverandre.
Responsen fra beboerne var stor, og Lindhart nevner blant annet at det var fire personer som meldte seg frivillig umiddelbart etter at beskjeden var sendt ut. Både hun og Palma tror at det vil bli enda flere frivillige i tiden fremover.
– Før vi startet dette var vi usikre på hvem som ville bli med, men nå tror jeg ganske sikkert at det kommer flere til, sier Lindhart.
Lindhart og Palma håper at flere boligsameier og borettslag vil gjøre det samme for å bidra til en trygghetsfølelse blant eldre og andre i risikogrupper.