– Vi ønsker å være en brobygger og skape levende lokalmiljøer. Det ligger i OBOS sitt arvestoff – vårt eget DNA, sier sponsorsjef i OBOS, Rasmus Aarflot.
Et tydeligere bevis enn det som utspant seg under lampa på Haugenstua er det vel knapt mulig å få. I over tre timer stilte OBOS med «full pakke» – det vil si et mangfold av aktiviteter for barn og ungdom. Det må faktisk en hel kjempetrailer til for å få fraktet inn hele OBOS-opplegget med basket, fotball, hockey og et vell av andre morsomme aktiviteter.
Et speilbilde
– OBOS gir 10 prosent av sitt overskudd tilbake til lokalmiljøene ved å bidra til arrangementer som dette, og ikke minst med sponsing av sport- og kultur i lokalmiljøene, påpeker Rasmus.
– Et slikt opplegg som i dag er ganske enkelt et speilbilde av hva vi gjør. En gratis kjempefest ute i det fri for hele nærmiljøet, legger han til.
Men det helt spesielle denne gangen var en førpremiere i det fri på en spillefilm om en minoritetsfamilie som bor i en blokk!
– Det var helt naturlig for oss å sette i stand dette arrangementet i samspill med filmproduksjonsselskapet Motlys, og vise nettopp en film som handler om livet i og rundt en boligblokk som bakteppe for en handling som for øvrig inneholder mye, mye mer, sier Rasmus.
Store forskjellene
Kort fortalt handler filmen, basert på Gulraiz Sharifs debutroman med samme tittel, om Mahmoud (15) som ser for seg en sommerferie med lange late dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin Arif. Men sommeren blir totalt annerledes fordi onkelen Ji kommer på besøk fra Pakistan – og det er Mahmoud som får i oppgave å vise ham rundt i Oslo. For øvrig en onkel som får et kultursjokk når han oppdager de store forskjellene på så mange områder mellom Norge og Pakistan. Dessuten oppfører lillebroren Ali seg slik gutter ikke skal. Dermed store prøvelser for Mahmoud, både som bror og sønn i en pakistansk familie.
Ble vurdert
Vi spilte inn filmen blant annet mellom blokkene på Rødtvet og Ammerud. Vi kunne like godt ha endt opp her på Haugenstua. Blokkene ved lampa ble vurdert, forteller Ingvils Sæther Berger, som sammen med Yngve Sæther har produsert filmen for filmproduksjonsselskapet Motlys – som siden 2008 har fått 121 nominasjoner og vunnet 50 Amanda-priser.
Hun titter seg rundt og ser hvordan den enorme gressbakken ved lampa etter hvert fylles med folk.
– Dette er magisk. Den bakken er som skapt for en utendørs filmvisning. Et bokstavelig talt naturlig amfi, konstaterer hun.
Visningen var for øvrig også et samarbeid med og en del av årets Oslo Pix Filmfestival.
Sosiale møteplasser
Konsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, entrer entusiastisk scenen før filmen settes i gang.
– Dette er suverent. Dette er hva vi i OBOS ønsker å tilby dere. Liv og røre og en masse moro nettopp der dere bor. Aktivitet mellom blokkene hvor vi kan skape sosiale møteplasser og ha fine opplevelser sammen. Det betyr mye for oss i OBOS. Aktivitetene i dag og gratis filmfremvisning bidrar til nettopp dette. I dag skal Haugenstua syde av glede, smiler Daniel.
Modig film
– Filmen dere skal se i dag handler mye om identitetskrise og kulturkræsj, men hovedpersonen Mahmoud sier i filmen at han føler seg som «oslosk» og mener at det burde være en egen nasjonalitet i passet. Fint sagt. Det sier mye om hva Oslo er på sitt beste – en by med plass til alle og som lar deg være deg sjæl og hvor viktig det er, spesielt når det er vanskelig, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV).
– En modig film som forteller at når mange ulike typer mangfold møter hverandre oppstår det uvante problemer og konflikter, som best løses med kjærlighet, respekt – og ikke minst vilje til å tenke nytt, legger han til.
Omar påpeker også at da byrådet opprettet Oslo Filmfond i 2021, var det nettopp for å muliggjøre at flere historier fra byen vår kan bli fortalt – og at produksjonen gjøres i Oslo.
– Oslo er en stor og mangfoldig by med rundt 200 nasjonaliteter. En åpen by der du skal være trygg og høre til uansett. Det blir et bedre samfunn når vi tør å åpne oss for hverandre med mest mulig nysgjerrighet og minst mulig fordommer. Filmer som «Hør her’a!» kan hjelpe oss et steg nærmere den åpenheten, understreker Omar.
Dermed kom folk seg på plass i gressbakken. De 500 som var så heldige å få et gratis beger med pop corn fra Pop Corn-fabrikken hadde det nok ekstra hyggelig. Men samtlige som ville hadde fått både gratis vann og sitteunderlag fra OBOS før filmen startet – og de tilbakemeldingene vi fikk etter slutt var kun av det gode og begeistrede slaget.
Fortryllende balloppvisning
Ellers er det ingen tvil om at Tobias Becs, fem ganger verdensmester i fotball-triksing, ble superpopulær i løpet av arrangementet. Han holdt som alltid en fortryllende balloppvisning på scenen, etter at han hadde lært bort en rekke av sine triks til flere hundre entusiastiske beundrere – med påfølgende selfies. I tillegg sørget dansegruppa» Quickstyle» for at det svingte på en helt annen måte på scenen – her snakker vi virkelig klasse!
Det ble en super fredags ettermiddag og kveld på Haugenstua som folket vil huske i lang tid. Når det først skulle skapes liv rundt og mellom blokkene, ble det så til de grader liv og røre! Et svært vellykket tiltak, og hvis vi skal våge oss ut på å fortelle hvor mange som var til stede gjennom bortimot seks timer, må svaret bli at det var mellom 2500 og 3000 mennesker som besøkte arrangementet.