TEST: Grorud-spillerne Geirald Meyer og Vetle Skåttun testet ut klubbens nye hjertestarter sammen med lederen for barnefotballen i klubben, Vilde Mollestad Rislaa. Foto:
TEST: Grorud-spillerne Geirald Meyer og Vetle Skåttun testet ut klubbens nye hjertestarter sammen med lederen for barnefotballen i klubben, Vilde Mollestad Rislaa. Foto:Bilde 1 av 1

Hjertestarter på Grorud

I dag, 16. oktober, markeres verdens hjerte- lungeredningsdag. Formålet med hjerte- og lungeredningsdagen er å sette søkelys på hjerte- lungeredning og bruk av hjertestarter. I Grorud IL følger man med i timen, og har gått til innkjøp av en hjertestarter som er montert i hovedinngangen til Grorud flerbrukshus.

Hvert år får om lag 3500 mennesker hjertestans utenfor sykehus. I de kritiske minuttene før helsepersonell ankommer, utgjør livreddende førstehjelp fra dem som tilfeldigvis befinner seg i nærheten ofte forskjellen mellom liv og død. Å kunne hjerte- og lungeredning og vite hvordan en bruker en hjertestarter øker sjansen for å overleve.

– Viktig å kunne

I forbindelse med åpningen av Grorud flerbrukshus har Grorud Idrettslag gått til innkjøp av en hjertestarter som er montert i hovedinngangen til flerbrukshuset. To av spillerne på Groruds A-lag og lederen for barnefotballen møtte opp for å finne ut mer om hjertestarteren. Noen var litt mer erfarene enn andre.

– Jeg har aldri brukt hjertestarter eller visst hvordan den fungerer, sier Vetle Skåttun.

Det hadde derimot lagkameraten Geirald Meyer.

– Vi har fått opplæring på jobben, men det er alltid smart med litt oppfriskning, sier Geirald.

Vilde Mollestad Rislaa har god opplæring i hjerte- og lungeredning, og er veldig glad for at Grorud IL går foran og gir opplæring.

– Det er viktig å kunne bruke en hjertestarter. Alle vet at hjerte- lungeredning og bruk av hjertestarter redder liv, og da må de som bruker Grorud Idrettspark være trygge på hvordan den brukes, sier Vilde.

Kurs

Opplæringen i hjertestarter i Grorud IL er tenkt gjennomført som en del av en fotballtreningen innen egen kohort og under hensyn til gjeldende regler for smittevern. Hjerte- og lungeredning og bruk av hjertestarteren som alle skal gjennom tar et par times tid, og man får god instruksjon før man prøver seg på en dukke.

– Det er ikke vanskelig, hjertestarteren prater og forteller deg hva man skal gjøre, sier Vetle.

Grorud IL har fått kjøpe hjertestarterne til rabattert pris. Prosjektet «Sammen redder vi liv», et samarbeid mellom Norges Idrettsforbund, Norges Fotballforbund og Gjensidigestiftelsen, har som mål å få flere hjertestartere tilgjengelig samtidig som det gjennomføres hjerte- og lungeredningskurs.

Mange spillere i Grorud IL og alle i støtteapparatene til lagene skal kurses i hjerte- og lungeredning og i korrekt bruk av hjertestarter.

Kommunen installerer ikke

Man skulle tenke seg at Oslo kommune utstyrte de kommunale idrettsanleggene med hjertestartere, men slik er det ikke.

– Oslo kommune mener at det er så kort responstid for ambulanser at det ikke er nødvendig med hjertestartere i idrettsanleggene, men de har ingenting imot at vi kjøper og installerer selv, sier daglig leder i Grorud IL, Jon Ole Reinhardsen.