– Jeg ser selv hvor mange av mine venner og bekjente som aldri fullførte skolen, sier Nahom Daniel.
Først kjent gjennom filmen «Barneraneren», Nahom har i de senere årene jobbet både på Stig Gård og Svarttjern skole, og er yngstemann i styringsgruppa til Groruddalstinget. Når temaet ble frafall i skolen, var det kanskje bare naturlig at han tok steget fram. Og Nahom brenner virkelig for saken:
– Det første jeg tenker er at vi må komme sammen og snakke om dette. For det finnes så mange ulike virkeligheter og isolerte kulturer, og mye av problemet er at disse aldri møtes.
– Og så er det viktig å tenke på at frafall ikke bare skaper utfordringer for de det gjelder, det er absolutt et samfunnsproblem- og ansvar, sier Stig-kollega Dhita Siauw.
Ulike virkeligheter
Derfor var det viktig for Groruddalstinget å samle et bredt spekter av folk med kompetanse på feltet, nettopp for å belyse situasjonen fra flere sider.
– Det tror jeg vi har klart, det er stor forskjell i bakgrunnen til de som står på talelista, sier Nahom, før han utdyper:
– For eksempel har Asgeir Føyen fra Abildsø gård, der de jobber med nettopp dropouts, et litt annet perspektiv enn Per Solli fra Elvebakken skole, der de har gått fra å være et tredjevalg til en av de mest ettertraktede videregående skolene i byen.
Nahom på sin side kjenner best til forholdene i Stovner bydel, der han selv vokste opp.
– Vi sto uten et godt fritidstilbud, og mange fant ting som sendte dem ned feil vei. Jeg husker veldig godt at Haugenstua ble mer og mer utrygt.
Nahoms perspektiv er et der fritidsklubbene spiller en ekstremt viktig rolle, men han er fullt klar over at det ikke er hele svaret.
– Det finnes nok ingen «quick fix», men man må starte et sted.
– Hvis vi klarer å belyse hvor mangefasettert problemet er, klarer man kanskje å sette inn tiltak flere steder også, skyter Siauw inn.
Viktig å nyansere
Nettopp det å få samlet virkelighetene og synspunktene er et av målene til Groruddalstinget, og Nahom har god tro på at man har klart å finne en bra samling med folk til å «kickstarte» debatten.
– Sånn jeg ser det er kanskje det mest utfordrende med situasjonen er at hver og én lever litt i sin egen boble. Og når man først kikker ut fra den, er man redd for å tråkke hverandre på tærne. Da klarer man aldri heller å være helt ærlig med hverandre.
Dhita Siauw tror man har gode muligheter til å virkelig gjøre en forskjell.
– Dette er ikke en tenketank – vi er faktisk en actiontank, bare se hva vi fikk til på idrettstinget!
En ny vri
Formen på ‘tinget blir lik som tidligere, med korte, hardtreffende innlegg både fra de forhåndspåmeldte, og de som eventuelt melder seg underveis. Man forsøker seg likevel med en litt annen vri denne gangen.
Skuespillerne Serhat Yildrim og Mohamed Aden Ali fra NRK-serien «17» tar nemlig turen til Tveita senter, og konferansier Nahom gleder seg til et lite dypdykk hos disse to.
– Jeg har for eksempel lyst å høre hvor realistisk den historien faktisk er.
Nahom har merket seg at mange unge kjenner seg igjen i serien, og samtidig som han ser at ting forandrer seg raskt.
– Det er ikke mange årene siden jeg selv var 17, men man ser at subkulturene forandrer seg hele tiden. Det er veldig spennende, og samtidig veldig viktig å være obs på, slik at ingen faller utenfor.
– Hva tenker du forøvrig om debuten som konferansier?
– Det blir spennende og morsomt! Først og fremst er det viktig at ungdommenes stemme også høres i disse diskusjonene. Jeg tar gjerne ordet nå, men oppfordrer andre unge til å ta mikrofonen underveis i møtet.
For som alltid er det åpent for alle som deltar på møtet å komme med sine tanker om temaet.
Torsdagens folkemøte begynner klokka 18.00 på Tveita senter, og oppfordringen er klokkeklar: Ta turen innom!
Disse kommer for å holde innlegg på Groruddalstinget førstkommende torsdag:
– Jan Bøhler, stortingsrepresentant
– Max Peter, elev ved Bjørnholt vgs
– Michael Matos, foredragsholder fra Ingen Omvei
– Yassine Arakia, lærer ved Bjørnholt og bystyrerepresentant
– Arnfinn Stautland, rektor Hellerud vgs
– Anita Farzaneh, leder, Secular forum
– Allan Gloinson, nestleder, Oslo kommunale foreldreutvalg
– Asgeir Føyen, Abildsø gård
– Annstein Garnes, Vestli Vel
– Per Solli, rektor Elvebakken skole