– Selv om mange kanskje ikke tenker over det i en travel hverdag, ligger sneipene og snusposene der, på bakken, godt tråkket ned mellom brosteinssprekkene. Og det ser ikke særlig pent ut, sier Ruskengeneral Jan Hauger i Oslo kommune.
Mesteparten forsvinner ned i sandfangene når det regner, og derfra tar de følge med kloakken ut i Oslofjorden og blir en del av alt plastavfall som ender opp i havet.
– Et røykfilter inneholder 10.000 plastfiber og masse miljøgift i hvert filter. Også snusposene har en del plast i seg, sier han.
Selv om Forurensingsloven tilsier at det er ulovlig å kaste avfall på bakken – inkludert røyk og snus – er det få som lar seg skremme.
– Det er politiet som håndhever loven, men dette praktiseres ikke i dag fordi politiressursene naturlig nok ikke prioriteres til det, sier Ruskengeneralen.
Røyk og snus er plast
Slik han ser det har man i prinsippet to valg. Enten må kommunen bruke skattepengene eller så må befolkningen selv ta tak.
– Det er snakk om små partikler over hele byen og det vil kreve håndplukking, så her snakker vi en kostnad på flere millioner.
– Den andre løsningen er rett og slett at Oslos befolkning blir flinkere til å si ifra til de som kaster snus, røyk og annet avfall på bakken. Det vil nok skape en sosial aksept om avfallsdunken er det eneste stedet det er greit å bruke som nettopp avfallsdunk, sier Hauger.
Samtidig skal det sies at folk allerede har blitt litt flinkere til å rette en pekefinger til de som kaster plast på gata.
– Røyk og snusposer er også plast. 98 prosent av sjøfuglene har plast i magen, noe som ikke er så rart når mange forveksler snus og røyk med mat. Sneiper ligger faktisk på verdenstoppen når det kommer til enkeltgjenstander av avfall i havet. Mens her i Skandinavia er også snusposene et problem.
Hvem skal ta ansvar?
Mange vil kanskje tenke at her må flere snus- og røykbeger til, men rundt omkring i byen er det plassert 3000 avfallsdunker. Alle holdeplasser, parker og samlingspunkt har én eller flere avfallsdunker.
– Det er disse som skal brukes, sier Hauger.
– Snusboksene har til og med et lite lokk på toppen hvor snusposene skal legges etter bruk. Her er det absolutt ingen unnskyldning.
Om folk velger å snuse eller røyke har han ingen planer om å legge seg opp i, men det valget skal ikke gå utover samfunnet.
– Miljøet og samfunnet er vårt alles ansvar, og da er det ikke greit at noen ødelegger for alle. Dette handler om Oslo kommune skal betale for at forsøplingen til et fåtalls mennesker skal fjernes manuelt eller om det er greit å tilføre plastavfall som en del av havets næringskjede, avslutter Ruskengeneralen.