Som man etter hvert har blitt vant til ble møtet gjennomført over internettet, med alt det medfører av både gleder og tenners gnidsel. Men man kom i gang til planlagt tid, og arrangør og møteleder Eirik Torheim fra Grorud Venstre overlot raskt ordet til stortingsrepresentant Ola Elvestuen.
Smørbrødlista
Elvestuen stilte (som han har som vane) godt forberedt med en ganske lang liste over både store og små byutviklingsgrep som blir viktige for Groruddalen.
– Jeg har nesten mistet oversikten over hvor mange ganger jeg har gått til valg på Breivoll stasjon nå, fleipet han.
Sammen med t-baneforlengelse og Manglerudtunnel (kjent som E6 Oslo Øst) var dette blant de store grepene han mente man må holde liv i.
– Og så må vi løfte diskusjonen om Alnabruterminalen – selv om det er tiårsperspektiv på det. Løsningen er gammeldags, det er på tide med nye utredninger om terminalen. Der trenger vi løsninger som både er moderne og tilpassa byens behov.
Samtidig slo Elvestuen fast at det er viktig å ha mindre omfattende saker man kan jobbe med i kortere tidsperspektiv også.
Må passe på
Et av de heiteste temaene på nordsida av dalen er det planlagte kretsfengslet på Bredtvet. Her var Elvestuen krystallklar:
– Fengsel på Bredtvet må vi bare avvise totalt. Ikke er det plass – og det vil ødelegge både visjonen og helhetlig plan for Groruddalen.
Det han derimot mente man trenger var større prosjekter som kan trekke byutviklingen med seg.
– Vi trenger byomfattende prosjekter som kan trekke tyngdepunktet oppover i dalen. Som for eksempel Politihøyskolen.
Elvestuen kom også innpå temaet trygghet, der han opplever at problemet kanskje blåses litt opp.
– Problemstillingene må i høyeste grad tas på alvor. Men samtidig må man heller ikke etablere et nasjonalt bilde av at dette er et kjempestort problem i Groruddalen, slik som enkelte politikere gjør.
Stortingsrepresentanten mente det samtidig er viktig å se på den andre siden av utviklingen også.
– Man må støtte oppunder den enorme positive utviklingen som Groruddalen har vært gjennom de siste 20 årene.
Her begynte deadlinespøkelset å puste oss i nakken, men vi rekker å få med at bystyrerepresentant Haakon Riekeles – som fulgte etter Elvestuens innledning – hadde et par interessante poenger.
Han pekte på at 16 prosent av byens befolkning bor i bydelene Alna, Stovner og Grorud, men at at de siste ti årene er bare 3,5 prosent av nybyggene kommet der. Og kurven er synkende.
– Det holder ikke å vente på at «innenfra-og-ut»-tankegangen når toppen av Groruddalen. Man må se på mulighetene til å bygge for eksempel statlige etater, som kan dra med seg utviklingen.