HISTORISK HEKLING: Gry Hege Østern stilte opp med strikkede produkter og heklet håndarbeid, sistnevnte utført med pjonekrok og med hekleteknikk fra vikingtiden. Foto:
HISTORISK HEKLING: Gry Hege Østern stilte opp med strikkede produkter og heklet håndarbeid, sistnevnte utført med pjonekrok og med hekleteknikk fra vikingtiden. Foto:Bilde 1 av 4
PREMIERT HONNING: Tom Falao tok med seg honningen som er kåret til den beste i Vestby/Ski birøkterlag, mens kusinen Kari Wenche Falao Lunde troppet opp med dompaper og stearinlys. Foto:
PREMIERT HONNING: Tom Falao tok med seg honningen som er kåret til den beste i Vestby/Ski birøkterlag, mens kusinen Kari Wenche Falao Lunde troppet opp med dompaper og stearinlys. Foto:Bilde 2 av 4
FENGSLENDE MUSEUMSGJENSTAND: Sissel Rødland sikrer seg smilende et av produktene fra Naturhistorisk museum som er laget ved snekkerverkstedet på Oslo fengsel, og som består av trefot laget fra botanisk hages gamle lønnetrær og gamle reagensrør fra museets laboratorium. Foto:
FENGSLENDE MUSEUMSGJENSTAND: Sissel Rødland sikrer seg smilende et av produktene fra Naturhistorisk museum som er laget ved snekkerverkstedet på Oslo fengsel, og som består av trefot laget fra botanisk hages gamle lønnetrær og gamle reagensrør fra museets laboratorium. Foto:Bilde 3 av 4
ALLTID POPULÆRT: Aldri et julemarked i Botanisk hage uten at de yngste får mulighet til en tur med «Viljar» fra Kampen Økologiske barnebondegård. Foto:
ALLTID POPULÆRT: Aldri et julemarked i Botanisk hage uten at de yngste får mulighet til en tur med «Viljar» fra Kampen Økologiske barnebondegård. Foto:Bilde 4 av 4

Gry Hege hekler på samme måte som de gjorde det på vikingtiden

Ikke bare finner man spennende ting på de ulike julemarkeder, man kan også lære spennende noe nytt – slik som på julemarkedet i Botanisk hage!

Det bugner av strikkede produkter på bordet foran Gry Hege Østern. Selv smelter hun inn i miljøet med sin heldekkende strikkede genser.

– Jeg må da se ut som de produktene jeg lager. Ikke bare genseren, jeg har også plagg under som er strikket. En levende strikkemannekeng, humrer hun.

Enkel hekleteknikk

Hun er på plass ved det populære julemarkedet for syvende gang.

– Er det ett marked jeg skal være til stede på er det nettopp dette. Etter min mening finnes det ikke et som er bedre, konstaterer den strikkeglade damen.

Men hun er en kløpper også når det gjelder hekling. Og når hun først setter i gang med den syslen tar hun i bruk eldgamle metoder.

– Pjone, sier hun.

– Pjune, spør vi?

– Pjone er den første tradisjonelle heklemetoden vi kjenner til og stammer fra vikingtiden. Det er den enkleste hekleteknikken vi kjenner til og heklingen utføres med pjonekrok. Nettopp dette «verktøyet» kan med sikkerhet stadfestes tilbake til vikingtiden, slår Gry Hege fast.

Dompaper og stearinlys

I likhet med henne vil heller ikke Tom Falao gå glipp av julemarkedet i botanisk hage – og han stilte med honning.

– Foruten lokale markeder i Vestby tropper vi opp på ett utenfor vår hjemmebane, og det er nettopp her, slår Tom fast.

– Det blir ikke julestemning – selv om det ikke er snø – før vi har vært her, legger kusinen Kari Wenche Falao Lunde til.

PREMIERT HONNING: Tom Falao tok med seg honningen som er kåret til den beste i Vestby/Ski birøkterlag, mens kusinen Kari Wenche Falao Lunde troppet opp med dompaper og stearinlys.

PREMIERT HONNING: Tom Falao tok med seg honningen som er kåret til den beste i Vestby/Ski birøkterlag, mens kusinen Kari Wenche Falao Lunde troppet opp med dompaper og stearinlys.

Hun selger dompaper og stearinlys på samme stand.

Kona mi Kari står et annet sted og selger strikkede produkter, sier Tom, som er medlem av Vestby/Ski birøkterlag.

– Jeg har den beste honningen. I birøkterlaget kåres årets honning ved at dommerne smaker med bind for øynene. Min vant, så nå skal også Oslo-borgere få skikkelig honning i heimen, smiler han.

Gamle reagensrør

Museene som har tilhørighet i Tøyen Botaniske hage holdt museumsforretningen åpen, hvor det var muligheter for å finne julegaver utenom det vanlige. I tillegg hadde de egen stand på markedet hvor de blant annet solgte gamle reagensrør fra museene og universitetets laboratorium som var plassert i treføtter, laget ved snekkerverkstedet i Oslo fengsel av gamle lønnetrær fra hagen.

– Jeg fikk forklart at fengselet får målene til de ulike reagensrørene på forhånd slik at de passer inn i «hullene» i treføttene. De har i lengre tid hatt et samarbeid med fengselet som de leverer tremateriale til. Dette måtte jeg bare kjøpe, men jeg vet ikke helt ennå hvem som skal få denne spesielle julegaven, sier Sissel Rødland – en av de mange som fant veien til julemarkedet sist helg.

FENGSLENDE MUSEUMSGJENSTAND: Sissel Rødland sikrer seg smilende et av produktene fra Naturhistorisk museum som er laget ved snekkerverkstedet på Oslo fengsel, og som består av trefot laget fra botanisk hages gamle lønnetrær og gamle reagensrør fra museets laboratorium.

FENGSLENDE MUSEUMSGJENSTAND: Sissel Rødland sikrer seg smilende et av produktene fra Naturhistorisk museum som er laget ved snekkerverkstedet på Oslo fengsel, og som består av trefot laget fra botanisk hages gamle lønnetrær og gamle reagensrør fra museets laboratorium.

Julemarkedet som arrangeres av Botanisk hages venner er særdeles populært og trekker folk fra hele byen, men også fra mer langveisfarende kunder. Med Botanisk Hage og Tøyen hovedgård som ramme, blir det en unik stemning, selv uten snø.

Dessuten er dette et julemarked som holder liv i gamle tradisjoner ved å skape en atmosfære av hvordan det en gang var i tiden da julemarkedene ble holdt utendørs.

Det aller mest populære tilbudet på julemarkedet for de yngste, ble som vanlig en tur i hestekjerre rundt i hagen. Nok en gang kom «Viljar» fra Kampen Økologiske Barnebondegård, som trofast vandret rundt med de glade ungene.

ALLTID POPULÆRT: Aldri et julemarked i Botanisk hage uten at de yngste får mulighet til en tur med «Viljar» fra Kampen Økologiske barnebondegård.

ALLTID POPULÆRT: Aldri et julemarked i Botanisk hage uten at de yngste får mulighet til en tur med «Viljar» fra Kampen Økologiske barnebondegård.