SAMLINGSPUNKT: Deichman Stovner har blitt et samlingspunkt for bydelens barn og unge. Foto: Marci Heyda
SAMLINGSPUNKT: Deichman Stovner har blitt et samlingspunkt for bydelens barn og unge. Foto: Marci HeydaBilde 1 av 2
UTYPISK BIBLIOTEK: Deichman Stovner. Foto: Marci Heyda
UTYPISK BIBLIOTEK: Deichman Stovner. Foto: Marci HeydaBilde 2 av 2

Kommentar:

Hver gang vi møtes, og fortsatt et bibliotek!

Da Deichman Stovner flyttet fra «garasjen» i Selvaag-blokkene til Stovner senter, tredoblet besøkstallet og ble stedet der du møter din neste venn. Men er det egentlig et bibliotek fremdeles?

Hvis du ikke har vært innom biblioteket på Stovner siden skoledagene, er tiden moden for å ta turen på nytt. Sjansen er imidlertid stor for at du har besøkt det allerede. Biblioteket har over 600 arrangementer i året og circa 340.000 besøk i fjor.

Deichman Stovner ligger øverst i Stovner senter, og dørene til det nyoppussede biblioteket åpnet i januar 2018. Før lå biblioteket i underetasjen på en av blokkene bak sentret, i et lokale som var planlagt brukt som garasje. Overgangen var stor til et fleksibelt bibliotek tilrettelagt for store og små med lesehuler, scene, grupperom og armslag til å dyrke biblioteket som samlingssted og læringsplass.

Hva har skjedd med biblioteket siden det flyttet? Jo, vi har satset på å forsterke det som innbyggerne på Stovner var blant de beste i landet på: å være sammen på biblioteket.

«Det sosiale biblioteket»

Nasjonalbibliotekets brukerundersøkelse fra 2015 viste at brukerne av det gamle biblioteket var av de mest sosiale brukerne i hele landet og ifølge Fafos rapport «Rurbane møter» savnet folk på Stovner steder å treffe hverandre.

Derfor ville vi at «nye» Deichman Stovner skulle bli «Det sosiale biblioteket», en uformell og gratis møteplass der du kan treffe folk, oppleve noe, skape noe og lære noe sammen med andre. Mennesker har fått større plass enn bøkene, og litteraturen er i stedet blitt ramme og verktøy for at menneskene skal få lære og oppleve kunnskapsformidling i bibliotekrommet – sammen.

Biblioteket har også vært opptatt av å motvirke ensomhet. Både unge og gamle i Oslo føler seg ensomme og ensomhet er en risiko, for vår fysiske og psykiske helse. Derfor har vi villet skape gode møter mellom folk på tvers av alder, økonomi og religiøs og kulturell bakgrunn. Derfor har ikke biblioteket tradisjonelle avdelinger for hver aldersgruppe, men åpne rom som kan skjermes og åpnes opp alt etter hvilke aktiviteter som foregår. Og aktivitetene er mange. Noen leser i en krok, andre lytter til høytlesning, noen deltar i samtalegrupper og norsktrening, mens enkelte lærer seg å skrive gode jobbsøknader eller hvordan bruke en symaskin.

Viktigst for oss er det at du, som kommer til oss, føler deg inkludert i et fellesskap, at du føler tilhørighet og eierskap til ditt eget liv og til samfunnet du inngår i. Det er det vi på Deichman jobber for. Og på Deichman Stovner er det spesielt viktig.

UTYPISK BIBLIOTEK: Deichman Stovner.
 Foto: Marci Heyda

UTYPISK BIBLIOTEK: Deichman Stovner.
Foto: Marci Heyda

Hjelper ungdommen

Stovner bydel har nemlig de siste årene hatt et for høyt frafall fra videregående utdanning. Elever fra Stovner videregående bruker heldigvis biblioteket mye, både i betjent tid og i meråpen (ubetjent) tid.

Ungdommene kommer ofte bare for å møte venner, noe som av ulike årsaker kan være vanskelig for dem å få til andre steder. De kommer også for å gjøre lekser og for å jobbe seg fram mot en god karakter til eksamen. Ved å tilby dem et sted der de kan arbeide i fred, få leksehjelp og tilgang til kvalitetssikret informasjon ønsker Deichman å bidra til at flere elever fullfører og består videregående skole.

På Deichman Stovner ønsker vi også å gi ungdom jobberfaring og hjelpe dem å bygge en CV. Ikke bare tilbyr vi kurs i søknadsskriving, vi tilbyr også små deltidsjobber om ettermiddagene og i feriene.
Ungdom som jobber hos oss lærer seg å ta ansvar og er gode rollemodeller for andre tenåringer og yngre barn. De hjelper til med aktivitetene for barna, og i tillegg bidrar de inn i driften av biblioteket. Det er imponerende å se hvordan ungdommene har vokst på ansvaret og hvor fort de har satt seg inn i arbeidsoppgavene.

Samlingspunkt i bydelen

Et høydepunkt i Deichman Stovners nye lokaler var da vi arrangerte Groruddalens første litteraturfestival i fjor. Om lag 400 mennesker fikk med seg arrangementet «Oslokjærlighet», en samtale mellom forfatterne Zeshan Shakar, Lars Saabye Christensen og Tove Nilsen. Det ble en feiring av det nye biblioteket som samlingspunkt for en bydel og befolkning som er svært mangfoldig.

Så er kanskje ikke biblioteket så annerledes enn det var før likevel. Vi har alltid samlet folk til lesing og læring. Men Deichman Stovner har blitt et godt eksempel på at biblioteket handler om noe mer: møtet i hverdagen mellom deg og meg.

Velkommen!